Kako unaprediti LinkedIn profil – 3 saveta za 2022. godinu

Odavno nam je postalo jasno da za pronalaženje posla ili klijenata nije više dovoljno samo da savladamo određene  veštine (i da ih nadgrađujemo), već je važno da umemo dobro i da se predstavimo. Kroz način na koji smo napisali svoj CV ili motivaciono pismo, ali i LinkedIn profil, poslodavci stiču prvi i najvažniji utisak o nama.

Pored sajtova sa oglasima za posao, kada govorimo o IT industriji, potražnja za programerima i QA testerima je toliko široka, da firme sada i same pretražuju kandidate i kontaktiraju ih. Skoro sve kompanije su prisutne na LinkedIn-u i zato ti profil na ovoj mreži može pomoći da brže nađeš posao.

Donosimo ti tri konkretna saveta sa instrukcijama, koje će ti pomoći da istakneš svoj profil i povećaš šanse za uspeh.

1. UREDI SKILLS ODELJAK

Opisaćemo ti zbog čega je ovo važno, ali pre svega da ti lepo kažemo gde se to podešava 🙂
Profil – Add profile section – Add Skill .

Prvenstveno treba da uneseš tehnologije koje poznaješ, jer je to jedan od načina da se tvoj profil pojavi nekome ko traži tu konkretnu veštinu. Važno je i da bi svako ko dođe do tvog profila, mogao na jednom mestu da vidi sve čime se baviš. Pored tehnologija, možeš uneti i ostale veštine koje nisu tehničke, ali su značajne za posao. To može biti timski rad, organizacione i prezentacione veštine, agilne metode, upravljanje projektom i slično.

Istakni tri veštine kojima najbolje vladaš. Vrlo je važno da ono u čemu si najbolji i u čemu imaš najviše iskustva, bude prvo što će se videti na tvom profilu. Zato na svom profilu idi na Skills – edit olovčica – tri tačke gore u uglu – reorder.

Poveži skill sa iskustvom, obrazovanjem ili edukacijama koje imaš. U polju za editovanje pojedinačnog skill-a čekiraj konkretno na kojim radnim mestima ili edukacijama si je koristio.

2. UNESI LICENCE I SERTIFIKATE U POTPUNOSTI

Da bi ovaj odeljak tvog profila bio profesionalan i privlačan poslodavcima i klijentima, važno je podaci budu tačni i lako proverljivi. Kada to kažemo, mislimo na navođenje preciznih informacija i linkova putem kojih bi oni koji gledaju tvoj profil mogli da provere sve što ih zanima. Uradi to ovako – Add profile section – Recommended – Add licenses and certifications.

Daćemo ti primer jednog sertifikata sa našeg kursa:

Name: Basic Programming.
Issuing Organization: SmartInIT – kursevi programiranja.
Ako sertifikat nema određeno trajanje kada ističe, čekiraj “this credential does not expire” ili upiši datum isteka (expiration date).
Issue date – upiši datum izdavanja sertifikata koji imaš na diplomi.
Credential ID – broj sertifikata.
Credential URL – link za validaciju i verifikaciju na sajtu škole koja ti je izdala sertifikat.

Ovo je važno da uradite da biste se izdvojili od drugih kandidata ozbiljnijim pristupom, jer poslodavac može lako da proveri podatak. Više će vrednovati sertifikat koji ima svoje kredencijale, od toga da samo napišeš naziv škole i kursa.

3. PODESI URL SVOG PROFILA

Ovo je vrlo kratak i jednostavan savet za kraj. Tvoj profil će delovati tehnički pismenije ako url ne sadrži nasumične brojke i znakove dodeljene automatski.
Uđi na svoj profil – Edit public profile and URL – Edit your custom URL.
… tako da piše www.linkedin.com/in/ime-prezime.

Ako su ti ovi saveti pomogli da saznaš nešto što već nisi pronašao na Google-u, nastavi da nas pratiš na našem blogu, Instagramu, Facebook-u i LinkedIn-u 🙂

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux