Kako postati međunarodno priznati softver tester?

Zašto je testiranje softvera jedno od najvažnijih zanimanja u IT industriji? Kako postati softver tester? I koje kvalifikacije su potrebne da biste postali međunarodno priznati tester? – Samo su neka od pitanja koje diskutujemo u ovom blogu.

 

Neizostavan deo razvoja softvera

 

Testiranje softvera je neizostavan korak u kreiranju bilo kod softverskog proizvoda. Statistika kaže da se čak 40% vremena u razvoju softvera ulaže u različite oblike testiranja obuhvatajući ono koje vrše programeri, testeri pa i sami korisnici. Kontrola kvaliteta (QA) i testiranje softvera su procesi kojima se utvrđuje ispravnost softvera, a obavljaju se u svakoj fazi razvoja, počevši od specifikacija zahteva, dizajna, kodiranja, pa sve do prihvatanja gotovog softvera od strane korisnika. Što je softver kompleksniji, to zahteva i detaljniju i sveobuhvatnu proveru, a time i veći i stručniji testerski tim.

Zanimljiva i kreativna profesija

 

Biti tester je zanimljiva i kreativna profesija. Posao testera je veoma povezan sa poslom programera, ali se njihovi zadaci u potpunosti razlikuju. Tester pokušava da putem uobičajenih i neuobičajenih načina korišćenja softvera dođe do informacija o eventualnim greškama u softveru.

QA tester je jedna od ključnih i veoma važnih uloga u svakom IT timu u svetu. On je u velikoj meri zaslužan za zadovoljstvo klijenta, jer od njega često zavisi kakav će biti kvalitet proizvoda koji se dostavljaju klijentima i krajnjim korisnicima. Upravo zbog toga, QA tester je neophodan član svakog tima.

Od testera se očekuje da ima ozbiljne analitičke sposobnosti i tehničke veštine. Testeri moraju da se uvere da je softver lak za korišćenje i da ne zbunjuje korisnika, da je bezbedan i da se ne može „hakovati“ i zloupotrebiti. Upravo iz tog razloga SmartInIT kursevi Manuelno testiranje softveraAutomatsko testiranje softvera obuhvataju sve što vam je potrebno da se upoznate sa ovim procesom i pripremite za tržište rada. U toku kursa polaznici dobijaju realnu sliku celokupnog ciklusa razvoja i testiranja softvera i upoznaju se sa modernim alatima i problemima iz prakse, kao i sa osnovnim alatima potrebnim za profesionalni rad u timu.

 

Međunarodna sertifikacija – ISTQB

 

ISTQB – International Software Testing Qualifications Board – je najrasprostranjenija međunarodna kvalifikacija u domenu testiranja softvera. Ukoliko želite da svoje veštine testiranja softvera podignete na viši nivo – međunarodni nivo, ovo je sertifikat koja vam je potreban. Uz ovu kvalifikaciju postajete međunarodno priznati softver tester i tako povećavate svoje šanse za zaposlenje.

Kako se pripremiti za ovu sertifikaciju?

Uz SmartInIT kurs pripremate se za polaganje ovog ispita. Bez obzira da li se već bavite testiranjem ili ne, ovaj kurs je prilagođen svima. Ukoliko tek krećete da se bavite testiranjem, uz ovu kvalifikaciju podićićete svoje znanje na viši nivo i postati traženi softver tester. A za one koji su već duži period u ovoj profesiji ova kvalifikacija će im pomoći da unaprede svoju postojeću poziciju i budu međunarodno priznati.

 

Razmišljate da započnete karijeru iz oblasti testiranja softvera a ne znate odakle da krenete? Krenite sa SmartInIT. U ponudi su kursevi iz oblasti testiranja softvera:

Odaberi kurs

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux