Netehnički kvaliteti jednog programera

U SmartInIT školi, vidimo da su polaznici različitih nivoa znanja iz programiranja došli da kroz naša vrata uđu u IT svet i postanu softver ili tester programeri. Neki imaju računarske diplome i iskustvo u programiranju, dok drugi dolaze iz potpuno netehničke sredine i nikada nisu programirali.

Ono što tražimo u našim polaznicima nije tehničko znanje (to ćemo ih mi naučiti), već sposobnost za razvoj. Kao škola programiranja koja je napravljena od strane programera, inženjera računarstva i profesora sa fakulteta, mi znamo da je biti softver developer mnogo više od sposobnosti za kodiranje. Postoji niz interpersonalnih i netehničkih veština koje su jednako važne za uspeh. Ispod je nekoliko ključnih „mekih veština“ (eng. soft skills) koje mogu biti korisne za programere.

Liderstvo i upravljanje projektima

Razvoj softvera nije ništa drugo do zanatska industrija. To znači da se veliki deo učenja obavlja na poslu i obezbeđuju se oni sa više iskustva da nauče one sa manje iskustva. Zbog toga su mentorstvo i podučavanje veoma važan faktor u IT svetu. Sposobnost da podučavate i da budete lider je nešto što se veoma ceni kod programera i nudi im mogućnost da još više napreduju.

Senior developer ne samo da radi svoj posao na višem nivou, već ima sposobnost da pomogne i podučava i druge. U mnogim slučajevima, razlika između srednjeg i višeg developera je ovaj oblik rukovođenja. Osim sposobnosti za trening nekoga, snažne veštine upravljanja otvoriće ogromne mogućnosti programeru. Sposobnost procene vremena potrebnog za izradu projekta, koordinisanje mnoštvom delova porjekta i mogućnost videti veću sliku su sve stvari koje postaju vrednije dok napreduje tvoja karijera. Uložili smo mnogo napora u postavljanje temelja koji će omogućiti našim polaznicima da nauče veštine upravljanja projektima koje mogu iskoristiti kada se pridruže radnoj snazi.

 

Apstraktno razmišljanje i rešavanje problema

netehničke veštine programera

Ako postoji jedna stvar u kojoj želite da budete dobri kao programer, to je mogućnost debagovanja. Dobar debugger može brže naučiti nove veštine i lakše rešiti probleme. Uložili smo mnogo truda u to da svi naši učenici nauče najbolje prakse koje će koristiti kada programiraju; znamo i da će se neizbežno desiti greške. Zato provodimo dosta vremena u podučavanju strukturiranih veština debagovanja kako bismo osigurali da naši polaznici imaju dovoljno znanja da shvate stvari kada naiđu na probleme.

S druge strane rešavanja problema je osiguranje kvaliteta. Biti dobar developer znači da morate biti posvećeni kvalitetu projekta, što takođe znači da morate imati mogućnost da predvidite i otkrijete sve načine na koje bi nešto moglo poći po zlu pre odlaska uživo. Ovo prevazilazi samo tehnička pitanja. To može biti problem upravljanja projektom ili problem korisničkog iskustva. Senior developer treba da bude u stanju da vidi krajnje ciljeve projekta i da razmotri sva tehnička i netehnička pitanja koja se mogu pojaviti sa delova na kojima direktno rade. Pronalaženje pitanja nije posao za jednu grupu ili osobu, već odgovornost celog tima.

 

Sposobnost da komplikovane stvari predstavite jednostavno

Kao programer, važno je zapamtiti da svi sa kojima radite neće biti toliko tehnički potkrepljeni koliko vi. Malo empatije može da učini da vas klijent, ili niži programer odlično razumeju. Morate da znate da govorite kompleksne stvari običnim jezikom.

Ako imate strpljenja da u potpunosti objasnite složene koncepte, bićete sjajni timski igrač. Ako ste na taj način prilagodljivi, naravno da će vas smatrati važnim članom tima. Štaviše, kao neko ko pravi softver koji će na kraju biti korišćen od strane drugih, empatija prema korisniku je važan korak koji treba preduzeti, jer je važno da korisnik razume ono o čemu mu pričate.

Tradicionalno, programeri rade u izolaciji i mogu pasti u zamku izrade proizvoda koji su više skrojeni za sebe. Senior programer može da shvati za koga pravi svoj proizvod i da ga prilagodi potrebama korisnika. Senior developer bi takođe trebalo da uključuje različita mišljenja i pozadine kada radi sa drugima. Raznolikost je činjenica, ali inkluzija je izbor. Senior developer bira da bude pažljiv i otvoren za druge, jer se mnogo toga može dobiti od razmene ideja. Sa preko 500 SmartInIT uspešnih polaznika, znamo da programeri dolaze iz različitih pozadina sa različitim stilovima rešavanja problema. Kod kodiranja, kao u životu, obično postoji više načina rešavanja problema i samo ako ste otvoreni za proces koji se razlikuje od vašeg, možete naučiti nešto novo. Zato u SmartInIT školi podstičemo diskusiju i razgovor sa mentorom, polaznicima i drugima jer su često svi iz potpuno različitih sredina i shvatanja. Razmena ideja koja dolazi iz ove različitosti je jedna od naših najvećih prednosti kao škole programiranja.

 

 

 

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux