Kako je pandemija promenila način učenja

COVID-19 pandemija je zatvorila vrata učionica širom sveta. Osobe željne unapređenja znanja i napredovanja ili zaokreta u karijeri su ostale zatečene – šta sada? Online ili e-učenje postaje sve popularnije. Usvajanje novih veština i znanja se prebacuje iz učionica i škola na digitalne platforme.

Da li je ovaj sistem učenja podjednako efikasan kao i tradicionalni pristup u kojem postoji direktan odnos sa predavačem? Istraživanja pokazuju da je stopa zadržavanja znanja usvojenog putem online nastave viša i, istovremeno, brzina usvajanja novih informacija veća.

I SmartInIT se prilagodio novom načinu učenja, te naše kurseve pored tradicionalnog učenja u učionici možete pohađati i putem Skype nastave.

 

Koje su prednosti online učenja?

Skype nastava

Mnogi profesori/predavači i učenici/polaznici navode sledeće pozitivne aspekte online učenja:

  • Unapređena efikasnost interakcije putem chat grupa i video poziva
  • Brzina i kvalitet komunikacije i prenosa znanja i potrebnih objašnjenja
  • Nesmetano i brzo deljenje korisnog i neophodnog materijala
  • Bezbednost u vreme pandemije sa fokusom na očuvanju zdravlja svih učesnika obrazovnog procesa
Izazovi online učenja

Postoje i određene prepreke, odnosno izazovi ovog sistema učenja na daljinu. Tu se, pre svih, izdvajaju problemi sa Internetom- slab protok, kao i nedovoljna tehnička pismenost – neki ljudi prosto nisu dovoljno vešti u rukovanju kompjuterom.

Ovo dosta zavisi i od zemlje ili oblasti u kojoj osoba živi. Tako, na primer, čak 95% učenika u Austriji, Švajcarskoj i Norveškoj uveliko koristi kompjutere u nastavi. S druge strane, ima dosta zemalja u kojem je ovaj procenat znatno manji.

 

Koliko je online učenje zaista efikasno?

Za osobe koje imaju pristup pravim tehnologijama, postoje dokazi da je online učenje efikasnije od tradicinalnog pristupa. Istraživanja pokazuju da online kursevi:

  • Uvećavaju stopu zadržavanja usvojenog znanja za 25-60% 
  • Zahtevaju 40-60% manje vremena za savladavanje materije u poređenju sa tradicionalnim sistemom učenja – polaznici su u mogućnosti da tempo prilagode sopstvenim potrebama i prilikama. Tokom online kurseva, pogotovo sa unapred snimljenim (video) materijalima, učenici se lako mogu vraćati i detaljnije proučiti ono što im još uvek nije dovoljno jasno, a ostale delove preći na brzinu ili, po potrebi, preskočiti.

Koliko brzo i kvalitetno će obrađena tema biti usvojena dosta zavisi od kvaliteta nastave, ali i volje i uloženog rada i truda samog učenika, odnosno polaznika.

 

Izmenjen sistem učenja

Jasno je da je ova pandemija dovela do mnogo promena u svim aspektima naših života i da je na dosta načina usporila, pa čak i zaustavila klasičan sistem obrazovanja za koji su mnogi uveliko tvrdili da gubi na relevantnosti zbog svog fokusa na tradicionalnim akademskim veštinama i učenju napamet, a ne na kritičkom mišljenju, rešavanju problema i prilagođavanju (znanja) datim okolnostima i potrebama, što se pokazalo potrebnijim za ostvarivanje uspeha.

Iako nam je svima korona virus doneo dosta briga i nesigurnosti, otvorene su i neke nove mogućnosti – dobili smo priliku da iskusimo kako zaista izgleda učiti na daljinu. Uspeli smo da sagledamo prednosti online kurseva koji se nude širom sveta. Neki od nas su iskoristili priliku da uskoče u brzi voz koji prenosi kvalitetno i korisno znanje dostupuno na digitalnim platformama i da, na taj način, unaprede svoja znanja i veštine.

 

Nesmetano deljenje znanja 

Od ključne važnosti je iskorisiti ovu mogućnost brzog, lakog, ali i efikasnog deljenja znanja putem online kurseva. Ovim načinom učenja se brišu granice između zemalja, nacija, društvenih slojeva – svi smo jednaki u tome da želimo da napredujemo i usavršavamo se, stvorimo sebi bolje uslove.

 

Da li i ti želiš da unaprediš svoja znanja i veštine u cilju kreiranja novih poslovnih mogućnosti, poboljšanja životnih okolnosti ili, prosto, zato što želiš da održavaš mozak aktivnim i držiš korak sa vremenom?

 

Budi u toku sa aktuelnim IT veštinama – pridruži se PanonIT Kod Akademiji

ODABERI:

SmartInIT redovne i Skype direktne kurseve programiranja
i/ili
Online kurseve programiranja
Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux