Junior na scrum projektu

Slušaš pregršt kurseva, šalješ CV na sve dostupne oglase, dobijaš nekoliko odgovora, tu i tamo poneki intervju je zakazan i konačno dolazi dan kada dobijaš prvu ponudu za posao. Čestitamo, dobio si prvu priliku! Osećaš uzbuđenje, možda nisi ni očekivao da ćeš proći selekciju, a već u ponedeljak počinješ da radiš. Čekaj, sad u ponedeljak? Da, da li ti odgovara to? Naravno, kažeš, a naravno da nemaš predstavu šta da očekuješ. Strah od nepoznatog tinja i stvara ti malu nelagodu. Ako si kao većina – nelagoda i nije tako mala. Međutim, zapamti da se svi plaše nepoznatog i takva reakcija je skroz ok. 

Ono što možeš da uradiš jeste se upoznaš sa metodologijama rada jer svi timovi primenjuju bar neke od unapred definisanih procedura. Jedna od najpopularnijih metodologija na IT projektima je scrum. Ne brini ako ti ovaj termin nije poznat, do kraja našeg teksta razumećeš i šta je scrum i kako izgleda rad u timu.

 

Nije ti jasno kako će ti razumevanje scrum-a pomoći da bolje razumeš šta te čeka na poslu? Hajde da istražimo šta je to scrum pa ćeš i sam znati odgovor. 

Scrum predstavlja strategiju rada koja opisuje vrednosti, načine rada, pravila, uloge u timu i načine komunikacije.

Uloge

Uloge su jasno definisane i veoma je važno da svi članovi tima budu upoznati sa ovim definicijama.

Tim developera

Tim developera se odnosi na članove tima koji rade na razvoju aplikacije i odgovorni su za isporuku Backlog Item-a o kojima će biti više reči kasnije. Za sada je dovoljno da kažemo da su to delići aplikacije koji su sastavni delovi krajnjeg proizvoda. Proizvod se gradi deo po deo, inkrementalno.

Preporučena veličina tima je 3-9 osoba koje su posvećene projektu full time. 

Product owner, 1 osoba

Product owner je fokusiran na poslovni aspekt projekta, odnosno samog proizvoda. Njegovo delovanje se odnosi na tržišnu vrednost proizvoda pa iz toga sledi logičan zaključak da je product owner odgovoran za Product Backlog

Product Backlog je kolekcija svih Product Item-a. Product owner je zadužen i za prioritizaciju item-a unutar backloga. Ili prosto rečeno – product owner određuje šta će prvo da se radi.

Pored prioritizacije, on je odgovoran i za definisanje zahteva, rad sa klijentima i drugim stakeholderima.

Scrum master, 1 osoba

Scrum master, ili scrum trener je odgovoran za to da se scrum procesi implementiraju na pravi način. On obično vodi sastanke i aktivno se bavi podučavanjem tima kada je u pitanju scrum metodologija.

Obično nije potrebno da bude angažovan full time na jednom projektu pa se preporučuje da profesionalni Scrum master bude angažovan na više projekata iako kompanije ponekad dodele ovu ulogu nekom od članova development tima.

 

Scrum ceremonije, odnosno događaji
Sprint

Svaki scrum projekat je zapravo skup, ili niz sprinteva. Sprint je kraći vremenski period u okviru kog se ponavljaju ostale ceremonije i u okviru kog se odvija razvoj proizvoda. Obično traje između 2 i 4 nedelje a dužina je uvek unapred definisana.

Sprint planning

Planiranje sprinta je prva ceremonija u okviru sprinta na kojoj se planiraju zadaci, tj. sprint item-i.

Daily scrum

Tim svakodnevno održava kratke sastanke u trajanju od najviše 15 minuta. Cilj ovih sastanaka je koordinacija aktivnosti na dnevnom nivou.

Sprint review (ili Sprint demo)

Na kraju sprinta tim demonstrira rezultate sprinta.

Sprint retrospective

Poslednji događaj u sprintu je retrospektiva sprinta koja se održava sa ciljem unapređenja procesa rada u narednom sprintu.

 

Osnovni scrum artefakti (proizvodi ili rezultati)

Product backlog

Lista predmeta, odnosno user story-a koji predstavljaju sve delove razvoja samog proizvoda.  Svaki predmet u listi ima i indikator prioriteta. Sećaš se da smo prethodno napomenuli da je product owner taj koji vrši prioritizaciju? Tako je, on je odgovoran za ažuriranje ove liste.

Sprint backlog

Lista predmeta koji su odabrani iz Product backlog-a da budu isporučeni tokom tekućeg sprinta.

Svaki developer na scrum projektu, što znači i junior developer, je deo razvojnog tima. U skladu sa gore opisanim odgovornostima, on sarađuje sa ostalim članovima tima: drugim developerima, scrum master-om i product owner-om. Ta saradnja se formalno odvija putem scrum ceremonija, a u okviru vremenski ograničenog ciklusa koji se zove sprint. Zadatak koji developer dobija je jedan od predmeta iz sprint backlog-a. Obično na kraju sprinta imamo listu predmeta koji su završeni. Ova lista odražava zapravo dodatnu vrednost proizvoda. Vrednost proizvoda je nakon svakog sprinta uvećana za rezultat tog sprinta. Na ovaj način se proizvod gradi korak po korak.

Podrazumeva se da ćeš u svim fazama imati podršku i pomoć od strane kompanije i iskusnijih kolega. Svaka kompanija ima svoje načine uvođenja novih zaposlenih u procese rada. Bez obzira na razlike u procedurama kompanija, scrum projekti izgledaju u osnovi isto. Ukoliko još uvek nisi dobio svoju prvu ponudu i još uvek radiš na razvoju veština pogledaj SmartInIT listu kurseva. Predavači na kursevima su naši iskusni inženjeri koji će ti rado pomoći da se spremiš i za netehničke izazove koji te čekaju.

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux