Kako efikasno napisati CV

Pisanje CV-a za određene pozicije i poslove nije jednostavno a pogotovo za nekoga ko to radi prvi put. Svaka profesija ima svoje specifičnosti što se odnosi i na IT koja je poslednjih godina postala vrlo široka i raznolika oblast tako da i tu postoje razlike koje treba uzeti u obzir prilikom pisanja CV-a.

S obzirom da je CV u suštini ulaznica, prvi kontakt između kandidata i poslodavca, ovaj dokument mora da sadrži podatke neophodne da bi poslodavac shvatio da ste baš Vi odgovarajući kandidat za tu poziciju dok sa druge strane CV ne treba da bude esej sa suviše podataka da osoba koja čita ne može da se snađe.

Iako, kao što smo već rekli da svaka oblast ima neke svoje specifičnosti vezane za pisanje CV-a, ovde ćemo navesti opšte elemente koje svaki CV treba da sadrži. Takođe navešćemo i nekoliko  korisnih saveta koji će Vam pomoći u boljem predstavljanju i odvesti Vas u novi krug selekcije, tj. do intervjua kao sledeće stepenice bliže do željenog posla.

 

Pre nego što počnete da pišete CV treba da istražite karakteristike konkretnog radnog mesta za koje konkurišete kao i kompaniju u kojoj je otvoreno to radno mesto. Uporedite poslovne veštine i tražene osobine sa Vašim veštinama, osobinama i sposobnostima. Tako nećete trošiti vreme na pisanje CV-a za poziciju za koju ćete kasnije saznati da Vam ne odgovara ili da Vi ne biste bili dobar kandidat.

 

CV Saveti

Suština CV-a je da ne sadrži sve podatke o Vama već da poslodavcu ukaže na to da ste Vi potencijalno dobar kandidat za određeno radno mesto te da treba da pozove baš Vas na razgovor kako bi saznao više o Vama i Vašim sposobnostima. Tako da prvo na šta treba obratiti pažnju je da CV ne treba da bude duži od dve strane – nemojte navoditi naširoko vaše kompletno poslovno iskustvo i veštine.

CV treba da bude jednostavan, pregledan, čitljiv kao i da pruža dovoljno informacija. Mora se poslati u .pdf a ne nekom editabilnom formatu i ne sme da sadrži sintaksne i greške u formatiranju. Treba da bude jasan tako da privuče i održi pažnju potencijalnog poslodavca koji ga čita. Pokažite da znate materiju, ali neka rečenice budu kratke i razumljive, kako bi privukle pažnju osobe koja radi primarni skrining CV-a u prvom krugu selekcije.

Takođe, CV treba uvek prilagoditi radnom mestu za koje se aplicira i ne treba slati neki generički obrazac. Najbolje bi bilo imati nekoliko gotovih formi CV-a u zavisnosti od radnog mesta za koje ćete aplicirati i onda te forme prilagođavati određenoj poziciji za koju konkurišete.

I jako je bitno upamtiti: ne sme se lagati ili prećutati nešto zato što se takve stvari vrlo brzo otkriju, mnoge već na prvom razgovoru sa poslodavcem.

Osnovna struktura CV-a treba da sadrži:

Fotografija

Vaša fotografija služi da Vas osoba koja čita vašu biografiju lakše upamti i poveže sa Vašim podacima. Fotografija treba da bude u odgovarajućoj rezoluciji i da ima neutralnu svetlu pozadinu a Vi treba da ste u odevnoj kombinaciji u kojoj biste išli na razgovor za posao – znači ne u trenerici ili u duksu sa kapuljačom. Fotografija treba da bude načinjena za tu svrhu, nikako ne treba stavljati fotografije iz izlazaka, sa letovanja, itd.

Lični podaci

Treba da sadrže: ime i prezime, email adresu, broj mobilnog telefona, adresu stanovanja, datum rođenja i link do Vašeg LinkedIn i GitHub profila (bilo bi poželjno da imate oba).

 

Elementi za radnu biografiju

Radno iskustvo

Radno iskustvo treba da se navede obrnutim hronološkim redom. Prvo treba navesti kompanije u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj kao i na kojim pozicijama ste bili i šta ste radili. Bitno je da navedete kako ste Vi doprineli rezultatima rada ili kako je Vaša uloga tome doprinela, i to da bude veza sa budućim poslom. Za svaku kompaniju koju ste naveli treba posvetiti jednu do dve rečenice.

Ukoliko nemate radno iskustvo, navedite sve što ste radili. Time ćete pokazati da imate radne navike, da volite da učite. Možete navesti prakse koje ste radili, volontiranja, studentska angažovanja, a ukoliko niste radili ništa od navedenog, napišite Vaše poslovne ciljeve (šta biste voleli da radite, da naučite i da postignete na poslu). Na taj način poslodavac ima priliku da vidi kakve su Vaše profesionalne želje, kako Vi shvatate svoj budući posao i u kom pravcu želite da gradite karijeru.

Obrazovanje

Kao i radno iskustvo, i obrazovanje treba navoditi obrnuto hronološki od poslednje obrazovne institucije, smer koji ste bili, sa datumima početka i završetka studija i školovanja ili, ukoliko npr. još niste završili fakultet, da tačno navedete koliko još imate ispita do kraja. Takođe možete navesti nagrade, diplome i stipendije tokom školovanja koje ste dobili na osnovu Vašeg dodatnog truda.

Ukoliko nemate radnog iskustva možete ovde opširnije napisati koje ste kurseve, obuke ili seminare odslušali tako da navedete naziv, instituciju, datum obuke, mesto, broj licence i linkove do sertifikata ukoliko postoje. Iz toga se takođe vidi da ste osoba koja ima inicijativu, koja voli da ulaže u sebe i svoje obrazovanje kao i da praktično primeni stečena znanja.

Strani jezici

Podrazumeva se da znate Engleski ukoliko želite da radite u IT sektoru. Navedite ukoliko znate i neke druge jezike a takođe upišite nivo znanja i sertifikat za svaki jezik posebno.

 

Iako proces pisanja CV-a može da bude komplikovan mi Vam možemo pomoći jer ćemo Vas u okviru svakog našeg SmartInIT kursa obučiti i da napišete kvalitetan i profesionalan CV koji će Vam obezbediti napredak u svakom procesu selekcije.

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux