10 najčešćih pitanja na intervjuu za posao

U našoj seriji blogova o pripremi za razgovor za posao, diskutovali smo o najvažnijim stvarima na koje treba obratiti pažnju pre nego što odete na intervju. Ovog puta ćemo se osvrnuti na najčešća pitanja na intervjuu koja regruteri postavljaju i kako na njih odgovoriti:

 

 

1. Šta biste mogli da nam kažete o sebi?

Intervju pitanja

Zvuči jednostavno ali nije lako odgovoriti na ovo pitanje. Regrutera ne interesuje da mu prepričavate Vaše privatne anegdote i utiske. U par rečenica istaknite svoje najvažnije karakteristike kao i svoja dosadašnja poslovna dostignuća, a ako ih nemate, navedite Vaše planove i ciljeve.

 

2. Zašto želite da radite upravo u našoj kompaniji?

Kada odgovarate na ovo pitanje trebalo bi da imate na umu da je cilj intervjua da kompanija dođe do kandidata koji najbolje odgovara zahtevima radnog mesta i koji se najbolje uklapa u tim. Zbog toga Vaš odgovor treba da pokaže kako Vas Vaše iskustvo, veštine i stručnost čine odličnim članom njihovog kolektiva. Vaš odgovor treba da bude potkrepljen konkretnim primerima.

Uvek je poželjno da naglasite kako očekujete da ćete još više razviti Vaše veštine i pokazati još bolje rezultate. Takođe, možete reći da do sada još niste imali priliku da iskoristite sve Vaše potencijale, kao i da verujete da bi u njihovoj kompaniji to mogli da uradite.

 

3. Navedite svoje dobre i loše osobine

Ova pitanja služe kompaniji da steknu realni utisak kako se uklapate u radno mesto za koje konkurišete. Iz celokupnog Vašeg iskustva, osobina, obrazovanja, rada, dodatnih znanja i veština, treba da istaknete Vaše dobre osobine potkrepljene konkretnim primerima kako se uklapaju u opis posla za koji konkurišete. Na primer, treba da navedete da brzo učite, da ste pouzdani, da možete da radite pod pritiskom, da ste uspešni u rešavanju problema, pronalaženju grešaka, da ste dosledni, da ste studiozni i sl.

Što se tiče Vaših mana, treba da ih prikažete kako ste ih iskoristili i pretvorili u vrline. Poslodavac pomoću ovog pitanja želi da ustanovi koliko ste samosvesni i kritični prema sebi, koliko ste iskreni i da li možete da se uklopit u njihovu organizacionu kulturu. Treba priznati mane i reći kako ste uspeli da smanjite uticaje tih mana (npr. reći da je Vaša glavna mana što niste do sada imali iskustva u ovoj oblasti. Ipak, kao neko ko brzo uči i trudi se, brzo se adaptirate na nova iskustva. Vaši prethodni poslodavaci su uvek hvalili i cenili Vašu predanost poslu).

 

 

Razgovor za posao

4. Koji su Vaši ciljevi u karijeri?

Ovo pitanje zahteva odgovor u pravcu Vaših poslovnih planova i da li se oni poklapaju sa pozicijom za koju ste konkurisali. Možete navesti neko prethodno dostignuće tokom karijere kao i dostignuća koja su povezana sa nekim ciljevima željene pozicije (npr. možete navesti kratkoročni cilj kao što je želja da se zaposlite u toj kompaniji i da planirate da iz junior pozicije što pre da stignete do senior pozicije).

 

5. Zašto bismo baš Vas zaposlili?

Ovim pitanjem se od Vas očekuje da sumirate svoje radno iskustvo. Ono može biti stečeno i tokom studija ili bilo kog dosadašnjeg rada. Treba da pokažete koje konkretno iskustvo je pomoglo u radu i napretku posla kao i da ga povežete sa budućim poslom –  opišite neki problem i na koji način ste ga rešili.

 

6. Zašto ste napustili Vaš prethodni posao?

Potrudite se da ne pričate loše o bivšem poslodavacu, šefu, kolegama. Ne treba nikako ogovarati,  lagati, prebacivati krivicu na nekog drugog, već u kratkim crtama navesti razlog napuštanja posla. Recite da ste izvukli određeni zaključak iz navedene situacije makar bio neprijatan, i da idete dalje.

 

7. Koju početnu platu očekujete?

Priprema za intervju pitanja

Nikako nemojte prvi spominjati platu ali se obavezno prethodno informišite koliki je opseg plate za radno mesto za koje konkurišete da biste, ukoliko Vas poslodovac pita, bili spremni da pružite odgovor. Plata je stvar pregovora. Svesni ste svog stepena znanja i iskustva. Ukoliko Vam regruter bude postavio ovo pitanje dodajte i da verujete da će plata pratiti Vaš dalji razvoj i napredak.

 

8. Koja su Vaša očekivanja od ovog posla?

Treba da se fokusirate na mogućnosti koje kompanija nudi, karakteristike pozicije za koju konkurišete kao i kakva se odgovornost očekuje od Vas. Uvek pitajte poslodavca ukoliko imate nekih nedoumica.

 

9. Koji su Vaši planovi u narednih 3 do 5 godina?

Ovo pitanje služi da pokažete da ste osoba koja ima viziju svoje budućnosti, a ne da prepuštate Vaš život slučaju. Pokažite da imate jasne ciljeve i plan akcije kao i da ste efikasni. Takođe treba da naglasite da su Vaši planovi vezani za Vaš ostanak u kompaniji.

 

10. Šta je potrebno da bi se ispunila Vaša očekivanja na ovom poslu?

Osoba koja vodi intervju želi da zna šta Vas motiviše. Možete navesti konkretni primer kada ste bili jako motivisani za rad i uzbuđeni oko posla. Koji deo posla Vam je jako važan i bitan.

 

Primeri pitanja koje Vi možete postaviti

Na kraju intervjua možete i Vi postaviti pitanja ispitivaču. Iz tog razloga je dobro da ih već imate pripremljena i uvežbana. Ona služe da pokažete:

  • koliko ste informisani o radnom mestu za koje konkurišete, o kompaniji kao i IT industriji
  • koji su Vaši planovi po pitanju razvoja karijere u IT industriji
  • iskoristite da kažete ono što niste stigli tokom ispitivanja ili ste zaboravili da kažete
  • da se informišete o daljem toku procesa selekcije

Nekoliko ideja za pitanja koja Vi možete postaviti su:

Pitanja i odgovori za intervju

  • Koje su glavne odgovornosti i obaveze tog radnog mesta?
  • Koje su mogućnosti edukacije u sklopu radnog mesta?
  • Kako izgleda uobičajeni radni dan na ovom radnom mestu?
  • Šta se očekuje od mene u naredna 3 meseca?
  • Ko će mi biti nadređen?

Saveti nakon razgovora za posao

Na kraju intervjua treba da saznate kada će Vam javiti konačni ishod selekcije. Treba da se zahvalite na pozivu i prilici za razgovor za posao. Treba takođe i da sačekate da Vam jave povratnu informaciju vezanu za ishod razgovora. U slučaju da povratna informacija izostane, slobodno možete telefonom ili mailom kontaktirati osobu sa kojem ste dogovarali razgovor da biste saznali da li se završio proces selekcije, da li imaju rezultate ili kada će konačna odluka biti donešena.

 

Nadamo se da smo uspeli da Vam približimo kako treba da odgovorite na pojedina pitanja tokom intervjua i da će Vam osnovne smernice koje smo ovde naveli biti korisne. Sve informacije i obuku vezanu za pripremu razgovora za posao možete dobiti u okviru svakog našeg SmartInIT kursa.

Prijavi se na kurs programiranja

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux