Kako se pripremiti za razgovor za posao

Poslovni intervju je razgovor na koji Vas je pozvao poslodavac nakon ulaska u uži krug za konkurisanu poziciju. Poslodavac tada proširuje sliku o kandidatu dobijenu na osnovu CV-a i, u nekim slučajevima, rezultata dobijenog prilikom testiranja praktičnog znanja. Povezuje i procenjuje Vaše sposobnosti, veštine (veštine komunikacije, rešavanja problema, interpersonalne i organizacijske veštine, itd.) i mogućnosti doprinosa kompaniji, uklapanje u organizacionu kulturu i određeni tim. Na ovaj način Vi sa poslodavcem ostvarujete vizuelni i verbalni kontakt. 

Vaš glavni zadatak je da ostavite dobar utisak na poslodavca jer time stičete veću šansu da Vas kompanija zaposli. Da bi to ostvarili treba da se dobro pripremite za intervju. Kvalitetnom pripremom ostvarili ste pola posla. Samim tim steći ćete i veće samopouzdanje kao preduslov za dobro ostvaren razgovorćemo prodiskutovati kako se što bolje pripremiti za intervju i na koje stvari treba obratiti pažnju.

Saveti za pripremu za intervju:

1. Saznajte što više informacija o kompaniji

saveti za poslovni intervju

Informacije o kompaniji treba da saznate i pre nego što konkurišete za posao i ne treba da čekate poziv na intervju da biste to uradili. Time ćete pokazati tokom razgovora da ste se pripremili, da ste informisani i da Vam je stalo do tog posla. To možete na različite načine da izvedete. Jedan od načina je da koristite pretraživač na internetu. Proverite informacije sa prijateljima koji rade ili su radili u kompaniji za koju konkurišete. Takođe, koristite razne poslovne mreže kao što je npr. LinkedIn. Što više informacija prikupite, steći ćete bolju sliku kako kompanija radi i koje su njene vrednosti. Prikupljene informacije ćete iskoristiti na intervjuu. Sveobuhvatni kursevi u SmartInITu Vam mogu pružiti obilje informacija o načinu rada u IT Industriji.

2. Obratite pažnju na odevnu kombinaciju

Šta to znači? Važno je da se raspitate i za kodeks oblačenja. Ako oblačenje nije strogo poslovno, to ne znači da treba da dođemo opušteno npr. u trenerci. Treba da budete uredni, sa čistom kosom, odećom, obućom. Nakit, sat i tašnu ako ih imate, treba što manje da privlače pažnu. Boje za odevnu kombinaciju treba da izaberete da su neupadljive. Ako se šminkate treba da budete umereni. Takođe treba da izbegavate jake parfeme. Suština je da treba da se obučete u odevnoj kombinaciji u kojoj biste došli na posao, a da akcenat bude na razgovoru za koji se spremate. Bitno je da tokom trajanja intervjua budete prijatni i poslovni.

 

Skype intervju

3. Skype intervju – u ovom slučaju povedite računa o sledećim detaljima

S obzirom da Vas u toku Skype intervjua regruter ili poslodavac vidi preko kamere, treba obratiti pažnju i na prostor u kojem ćete obaviti razgovor. Bitno je da pozadina i okruženje ne odvlače pažnu od Vas i Vaše priče. Ne morate da pravite veliko spremanje pre intervjua u stanu ali sklonite stvari iza vas da prostor bude uredan. U svakom slučaju možete i da „blurujete“ pozadinu, da se ne vidi na Skype-u. Izbegnite da je prozor iza Vas da bi Vas sagovornik video bez poteškoća. Svakako ne bi trebalo da budu prisutni drugi zvuci, a ni ukućani u istoj prostoriji. Ako ne možete da obavite Skype razgovor u kući, izaberite neko mirnije mesto gde će Vas dobro čuti i gde Vam se konekcija neće prekidati.

Ako ste u mogućnosti spremite slušalice i mikrofon, tako ćete se jasnije čuti. Desetak minuta pre razgovora izvršite tehničke pripreme u smislu da treba da proverite da li mikrofon, slušalice i kamera funkcionišu da ne biste došli u situaciju da započnete intervju a da Vi i Vaš sagovornik ne možete da se čujete ili vidite. Skype aplikacija može da ima smetnje. Tako da ako Vam se desi neki od tehničih problema, smireno probajte da ih razrešite. Svakako o tome treba da obavestite regrutera s kojim razgovarate da bi mu bilo jasno da postoji tehnički problem, a ne da ste Vi prekinuli vezu namerno. Javite se nakon što opet uspostavite konekciju. Bitno je da prilikom razgovora, ako ima više učesnika ne prekidate i ne upadate jedni drugima u reč. Sačekajte svoj red.

Spremite koncept za Skype intervju

Prednost Skype intervjua u odnosu na klasični intervju je što možete napisati teze koje ćete staviti ispred sebe ili na ekran u vidu nekog dokumenta. Teze mogu da Vam pomognu da ne zaboravite neke važne informacije. Takođe, Vaš sagovornik sa druge strane ne mora da zna da ih koristite. Bitno je napomenuti da nikako ne treba da spremite neki tekst koji ćete čitati ili izgovarati napamet jer će sagovornik to primetiti. Teze treba da Vam služe samo kao podsetnik.

 

4. Vežbajte svoje predstavljanje

Uvežbaćete predstavljanje kroz srdačan kontakt očima, osmehom i bez rukovanja u sadašnjim uslovima. Predstavljanje treba da bude dovoljno kratko i jasno. Vaš cilj je da se povežete sa osobom koja vodi razgovor kao i da pokažete da ste voljni i kvalifikovani za posao u IT struci.

 

5. Vežbajte odgovaranje na pitanja

Treba se pripremiti za razgovor kroz odgovore na pitanja, samim tim ćete smanjiti tremu koja je normalna pojava. Razmislite o tome šta želite da kažete, šta ne želite da kažete kao i šta ćete saznati od poslodavca. Odredite način na koji ćete “maskirati” vaše mane i okrenuti ih u vašu korist.

 

Poslovni razgovor

Regruter tokom intervjua najčešće postavlja pitanja kako bi uvideo:

 

  • koje su Vaše sposobnosti, veštine, iskustvo
  • koji su Vaši motivi za posao
  • da li se možete uklopiti u određeni tim
  • koliko ste komunikativni, kreativni
  • kako se snalazite u zahtevnim situacijama

 

Bitna stvar je da pokažete optimizam, a i u slučaju da Vam se ne svidi šta Vam potencijalni poslodavac nudi, završite razgovor pozitivno do kraja.

Takođe, u poslednjem delu razgovora svaki regruter će Vam dati reč da i Vi njemu postavite nekoliko pitanja vezanih za posao. Vaša pitanja moraju da budu smislena i dobro isplanirana kako biste ostavili što bolji utisak.

 

U narednom blogu diskutovaćemo o najčešćim pitanjima na razgovoru za posao i kako ih najbolje odgovoriti. Sve informacije i obuku vezanu za pripremu razgovora za posao možete dobiti i u okviru svakog našeg SmartInIT kursa.

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux