Od SmartInIT polaznice do uspešne QA testerke

Bliži se 8. mart, Dan žena, te smo odlučili da sa vama podelimo priču jedne od naših uspešnih polaznica – Tamare Sekulić. Tamara je master ekonomista, koja je svoju QA karijeru započela nakon završenog SmartInIT kursa za Testiranja softvera. Trenutno radi u kompaniji PanonIT na projektu iz oblasti pravosuđa za klijente u Americi.

Porazgovarali smo sa Tamarom o početku njene karijeri i utiscima, ali takođe i o njenom mišljenju kakva je situacija danas po pitanju zastupljenosti žena na poslovima u IT industriji.

 

Šta te je motivisalo da postaneš QA?

Tamara: Pre svega radoznalost, a zatim kreativnost i izazovi koje nosi ovaj posao, su bili ključni faktori koji su uticali na moju odluku da postanem QA.

 

Kako izgleda tipičan dan QA testera?

Tamara: Zadatak QA testera je da “pročešlja“ aplikaciju uzduž i popreko, kako kako bi se procenat grešaka sveo na minimum i osigurao kvalitetan softverski proizvod. Svakog dana, tester se stavlja u ulogu krajnjeg korisnika koji obavlja različite faze testiranja. Pored testiranja same funkcionalnosti softverskog proizvoda i utvrđivanja eventualnih „bugova“, tester takođe proverava da li su prethodno utvrđeni i prijavljeni „bugovi“ od strane njega ili drugih testera, otklonjeni i da li proizvod funkcioniše u skladu sa zahtevima. Na ovaj način, testeri pomažu kompaniji u kreiranju kvalitetnog proizvoda koji će se dobro kotirati na tržištu.

 

U IT industriji još uvek ima manje žena nego muškaraca – da li se po tvom mišljenju situacija menja?

Tamara: Kao i u drugim oblastima ljudskog rada i u IT-u raste učesce žena. Budući da je IT najperspektivnija oblast današnjice koja je usko povezana sa ostalim oblastima, ne postoje prepreke da bi se njima bavile i žene podjednako uspesno kao i muškarci.

 

Koji je tvoj savet devojkama i ženama koje žele da uđu u IT industriju?

Tamara: Da rade na sebi i budu uporne, jer se upornost na kraju uvek isplati. Važno je postaviti sebi cilj i stremiti ka ostvarenju istog. Ukoliko ste okruženi pravim ljudima, od kojih možete svašta naučiti, uspeh je neminovan.

 

Tvoj savet za sve koji su na početku QA karijere?

Tamara: Budući da se QA tester stavlja u ulogu krajnjeg korisnika, važna je pedantost i obraćanje pažnje na svaki detalj koji bi eventualno mogao dovesti do problema. Budite kreativni, mislite o tome “šta bi bilo kad bi bilo”, pokušajte predvideti šta bi se moglo desiti u određenim situacijama i svoja mišljenja delite sa kolegama. Radite na sebi i učite kako na tuđim tako i na sopstvenim greškama. To će pozitivno uticati na vas, a samim tim i celokupno poslovanje kompanije.

 

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Tamara: Moji planovi su usmereni ka usavršavanju i sticanju novih znanja koja ce biti potvrđena međunarodnim sertifikatima.

 

Tamara, hvala ti što si sa nama podelila svoju priču, koja će, nadamo se motivisati, ne samo i druge devojke za ulazak u IT industriju, nego sve one koji su zainteresovani za početak QA karijere. Mi smo veoma ponosni na tvoj dostignuća. Želimo ti da nastaviš da budeš takva kakva jesi i sigurni smo da su te još veći uspesi očekuju u toku tvoje QA karijere!

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux