5 najtraženijih IT poslova u 2020. godini

Sa eksplozivnim rastom tehnologija u poslednje dve decenije, potreba za IT stručnjacima se stalno povećava. Koji su to IT poslovi koji će biti najtraženiji u narednoj godini i kako načiniti prve korake na putu ka uspešnoj IT karijeri u tim zanimanjima, saznajte u nastavku.

 1. Softver Developer

programer

Svima je poznata ekspanzija ovog zanimanja kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Softver Developer je broj jedan na U.S. News 100 Best Jobs listi za ovu godinu, a svi faktori ukazuju na kontinuitet tog trenda još u većoj meri i u narednoj godini. Softver developer kreira i popravlja aplikacije i programe za mobilne i desktop uređaje vodeći računa o njihovoj upotrebljivosti i funkcijama. Bez obzira da li ćete se baviti softverima za poslovna rešenja ili pravljenjem igrica, potrebno je imati visoko razvijene logičke sposobnosti i visok nivo inovativnosti. Fenomenalna stvar u vezi sa programiranjem je ta što ga možete sami naučiti i to počevši od ovog trenutka. U SmartInIT školi programiranja nudimo širok izbor kurseva od početnog do naprednog nivoa.

2. Web Developer – Frontend

Jedno od najpopularnijih zanimanja, ne samo u Srbiji već i u svetu jeste Frontend programiranje. Razlog tome jeste to što se broj web aplikacija stalno povećava, tako da će ova karijera definitivno još dugo biti veoma tražena. Frontend developer je taj koji stvara sve što na jednom sajtu vidimo i na šta možemo da kliknemo. Dobra stvar je što web development možete da naučite sami. HTML i CSS su osnove koje svaki programer treba da zna bez obzira da li će nastaviti da se bavi web programiranjem ili preći u neku drugu IT oblast. Frontend programer je spona između dizajnera i backend developera. Samim tim, Frontend developeri moraju s jedne strane odlično da poznaju tehnologiju, a s druge strane da budu kreativni i imati jasnu viziju kako kreirati stranicu koja će izgledati moderno i biti pristupačna korisniku. Pored toga što je potrebno imati oko za detalje, kod ovog zanimanja se očekuje da uvek budete u toku sa novim trendovima i konstantno radite na unapređenju svojih veština. U sklopu SmartInIT kurseva imamo čak 2 Web development kursa, gde je jedan od njih i Frontend. Ceo plan i program kursa možete pogledati ovde.

3. Web Developer – Backend

Popularnost Web programiranja stalno raste. Nakon Frontend-a, sledeće najpopularnije zanimanje je Backend Developer. Za Backend se može reći da je svojevrstan “mozak” web stranice, koji se sastoji od tri dela koje korisnik ne vidi direktno, a to su: server, aplikacija i baza podataka. Backend developeri kreiraju i održavaju tehnologiju neophodnu za pokretanje i interakciju ovih komponenti, koje zajedno u pozadini omogućavaju Frontend-u, tj. onome što korisnik direktno vidi, da uopšte postoji. Zaduženi su za poslovnu logiku koja se izvršava na serveru i direktnu povezanost sa bazom podataka. Da biste započeli karijeru Backend Developera potrebno je da znate osnove Frontenda, da se upoznate sa serverima, dobro savladate jedan programski jezik i upoznate sa bazama podataka. Dobra vest je da sve to možete naučiti na jednom mestu u SmartInIT. Kurs Web Developmenta – Backend je sveobuhvatan i omogućava vam da steknete sve preduslove za uspešan početak ove karijere.

4. QA Tester

qa tester

Testiranje softvera je neizostavan korak u kreiranju bilo kod softverskog proizvoda. Statistika kaže da se čak 40% vremena u razvoju softvera ulaže u različite oblike testiranja. Stoga je i ovo zanimanje veoma traženo. QA tester je jedna od ključnih i veoma važnih uloga u svakom IT timu. Zadužen je da prati svaku fazu procesa razvoja softvera kako bi osigurao kvalitet dizajna, i osigurava da softver prati standarde koje je postavila firma koja radi razvoj. Od testera se očekuje da ima ozbiljne analitičke sposobnosti i tehničke veštine. Postoje razni oblici testiranja kojima QA tester može da se bavi – od ručnog (manuelnog) do automatskog. Ako se pitate gde da steknete odgovarajuća znanja i kako da započnete karijeru iz ove oblasti, kurs Testiranje softvera u SmartInIT obuhvata sve što vam je potrebno da se upoznate sa ovim procesom i pripremite za tržište rada. Postoje i razne međunarodno priznate sertifikacije koje mogu još više poboljšati vaše šanse za zaposlenje. Jedno je sigurno – ekspanzija ovog zanimanja je u stalnom porastu. Ukoliko imate oko za detalje i uživate u pronalaženju grešaka, a u potrazi ste za zanimanjem koje je zanimljivo i kreativno ovo je pravo zanimanje za vas.

 

5. Data Scientist

Tražnja za poslovima iz oblasti Machine Learning-a je u stalnom porastu. Data Scientist je jedno od novijih i modernijih zanimanja, a zadaci osobe koja radi na ovoj poziciji su da prikupi, analizira i predstavi velike količine podataka. Ovako obrađeni podaci se koriste pri donošenju poslovnih odluka i generalno za unapređene poslovanja. Ova uloga zahteva stručnjake koji znaju kako da rade nad velikim skupovima podataka sa Machine Learning algoritmima, razvijaju prediktivne modele, znaju teoriju (matematiku i statistiku) iza modela i znaju da interpretiraju i objasne ponašanje modela jednostavnim jezikom. Takođe, obično se traži dobro poznavanje SQL-a kao i poznavanje barem jednog programskog jezika za prediktivnu analitiku, na primer Python. Kako se edukovati za ovu oblast? Potrebno je konstantno učenje i praćenje najnovijih otkrića. Ključ je biti u toku sa najnovijim trendovima, jer čim prestanete da učite, prestajete i da budete konkurentni. Odakle početi? U sklopu SmartInIT kurseva programiranja, jedan od najnovijih u pripremi jeste i Machine Learning, a svoje mesto na ovom kursu možete da rezervišete već sada.

 

IT karijera

Koje zanimanje vam deluje interesantno? Da li više volite da učite online ili tradicionalnim putem?

Svoje mesto na željenom kursu u SmartInIT možete rezervisati već sada! Iskoristite specijalnu Black Friday akciju i obezbedite sebi mesto po sniženoj ceni i do 100. A ukoliko ipak preferirate da se edukujete online pogledajte našu platformu www.kurseviprogramiranja.com.

Krenite da učite već danas i obezbedite sebi siguran posao u narednim godinama.

Call Now Button
Želiš da primaš informacije o kursevima, popustima i dešavanjima u IT svetu?
Prijavi se na naš Newsletter!
Hvala za prijavu na naš Newsletter!
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux